



NRT WORKER SAFETY AND HEALTH TECHNICAL CONFERENCE

OCTOBER 18-19, 2016 · U.S. COAST GUARD HEADQUARTERS · WASHINGTON, DC 20032

Agenda

October 18, 2016

8:30 am – 9:30 am (60 mins)	Registration and Networking
9:30 am – 9:45 am (15 mins)	 Welcome Denise Matthews (OSHA), Brian Kovak (EPA) Opening Remarks CAPT Anthony Popiel (USCG) Mike Faulkner (EPA)
9:45 am – 10:15 am (30 mins)	Case Study - Mine Safety: Gold King Mine IncidentBrian Kovak (EPA)
10:15 am – 10:30 am (15 mins)	Break
10:30 am – 11:30 am (60 mins)	

<u>Lunch</u>

11:30 am – Lunch (on own) 12:45 pm (75 mins)



12:45 pm – 1:15 pm (30 mins)	 Radiation Preparedness and Response: Improvised Nuclear Device (IND) Safety and Health Guidebook, Lessons learned from Southern Exposure (SE) 2015, and NCRP or IAEA Updates Chris Brown (OSHA) 	
1:15 pm – 2:15 pm (60 mins)	 Psychological Resiliency Dr. Richard Klomp (CDC)* 	
2:15 pm – 2:30 pm (15 mins)	Break	
2:30 pm – 3:30 pm (60 mins)	 Physiological Status Monitoring (PSM) for the National Guard Bureau's Weapons of Mass Destruction – Civil Support Teams (WMD-CSTs) Bill Tharion (USARIEM)* 	
	 Real-time Assessment of Thermal-Work Strain: Algorithmic Basis and Validity Mark Buller (USARIEM)* 	
3:30 pm – 4:30 pm (60 mins)	 Case Study - Salvage and Dive Operations: Argo Shipwreck Edward Primeau (USCG Atlantic Strike Team) 	
4:30 pm – 5:00 pm (30 mins)	Closing Remarks Denise Matthews (OSHA) Brian Kovak (EPA) 	
October 19, 2016		
0.00 am	Walaama	

8:00 am –	Welcome
8:05 am	Denise Matthews (OSHA)
(5 mins)	Brian Kovak (EPA)
8:05 am – 8:35 am (30 mins)	 Federal Railroad Administration (FRA) during Accident Scenes Jeffrey Moore (FRA)
8:35 am – 9:05 am (30 mins)	Oil/Chemical Incident Annex of the National Response FrameworkJean Schumann (EPA)



9:05 am – 9:50 am (45 mins)	 Environment Canada - Perspectives and Issues on Health and Safety at Non- conventional (Diluted Bitumen) Crude Oil Incidents Pat Lambert (EC)
9:50 am – 10:05 am (15 mins)	Break
10:05 am – 10:35 am (30 mins)	Case Study - Bakken Crude Oil Response – Galena Derailment Paul Ruesch (EPA)*
10:35 am – 11:05 am (30 mins)	 Safety and Health Issues from EPA's Warm-weather Non-conventional Crude Oil Study and Exercise Lessons Learned Greg Powell (EPA)*
11:05 am – 11:35 am (30 mins)	Tank Gauging OperationsTodd Jordan (OSHA)*
11:35 am – 11:40 am (5 mins)	Break
11:40 am – 12:10 pm (30 mins)	Case Study - Bakken Crude Oil Response: Mosier Derailment Rich Franklin (EPA)*
12:10 pm – 12:50 pm (50 mins)	 In-Situ Burn Safety Guidelines and SMART Protocols Kenneth Pounds (USCG Gulf Strike Team)
12:50 pm – 1:00 pm (10 mins)	Closing Remarks Denise Matthews (OSHA) Brian Kovak (EPA)

Electronic Display Topics¹

- 1. Liquefied Natural Gas (LNG) or natural gas (NG) training
- 2. Bakken training

¹ 1 interactive display on computer located in the reception/networking room